Black Friday

/TOMÁŠ FÜRST/

Naši excelenti (skloňuje se dle vzoru „naši furianti“) se ve své výroční zprávě chlubí, že v roce 2021 publikovali 261 odborných prací, z toho 167 v prvním kvartilu a dokonce 62 v prvním decilu. To jim přinese jednak nehynoucí slávu, ale také dosti tučný zisk z koláče RVO, který si na univerzitě rozdělujeme. 

Čím už se naši excelenti chlubí méně je fakt, že téměř třetinu z tohoto počtu vykázal jeden jediný člověk – Rajender Varma. CATRIN vykázala za rok 2021 v rámci Modulu 2 asi 220 článků. Z toho asi u 70 je jedním z autorů Rajender Varma. To je samo o sobě dosti pozoruhodné, ale mnohem zajímavější je, že pouze u šesti z nich je autorem ještě někdo jiný, kdo pracuje na CATRIN. U drtivé většiny článků jde o autorské kolektivy z exotických zemí, které nemají s Olomoucí žádný průnik. 

Články kolegy Varmy jsou vůbec pozoruhodné. Při zadání jména Rajender Varma do PubPeer se objeví 14 záznamů. Někdy se jedná o nám dobře známá spektra s identicky se opakujícími úseky, někdy o duplikaci obrázků, jindy o Moessbauerovská spektra prohnaná TZO (Tučkův Zázračný Odšumovač). Zajímavé jsou i případy, kdy se v článcích objevují zjevně nesmyslné citace (zdezde). Fascinující zpráva na PubPeer upozorňuje, že jedna nesmyslná citace (obskurní článek o nějakých můrách) je citován v sedmi stovkách článků ze zcela nepříbuzných oborů. Známý lovec vědeckých podvodníků Leonid Schneider tomuto tématu věnoval celý dlouhý článek, který rozhodně stojí za přečtení. Dle mých informací poslal kolega Schneider vedení naší univerzity dosti ostrý dopis, ve kterém se nad naší účastí v tomto pochybném byznysu, jenž se anglicky říká „akademická papírna“, významně pozastavuje. Možná i proto začal samotný pan pověřený ředitel, který dosud všechny vědecké podvody na CATRIN pečlivě kryl, najednou vyvíjet nečekanou aktivitu směrem k „vyšetřování“.

Kolega Varma je zřejmě podobný vědecký superman jako Radek Zbořil či Vojtěch Adam, protože poslední dobou se mu ve výzkum daří natolik, že produkuje více než jeden článek týdně (pozn. red. letos vychází produktivita 2,4 článků/týden). Jen za rok 2022 lze v databázi Scopus najít 116 jeho publikací, z toho na UP afiliováno 111. Spoluautoři z naší university jsou však jen na třech článcích z této záplavy. Dle Scopusu je celkem 50 publikací za rok 2022 v D1, 82 v Q1. Vědecký výkon kolegy Varmy se v posledních letech dle Scopusu vyvíjel takto:

rok20152016201720182019202020212022
počet publikací19271718567185116

Inu, někoho zřejmě políbí vědecká múza až v pokročilém věku. Možná se kolegovi Varmovi začalo výzkumně dařit teprve poté, co potkal vědecké velikány formátu Radka Zbořila, Pavla Hobzy a Michala Otyepky. Zajímavé taky je, že kdyby UP pokračovala v metodice dělení RVO navržené Pavlem Banášem, raketový vzestup počtu Varmových publikací by CATRIN přinesl raketový vzestup přidělených financí. Nakonec se metodika dělení RVO několikrát a komplikovaně změnila, takže v této není jednoduché vyčíslit, jak moc se CATRIN nákup vyplatil. Ale investice do pracovníka, který má dle Portálu úvazek 0,3, určitě ztrátová nebyla a kdo ví, možná se nějaký další prorektor pro vědu a výzkum rozhodne významně posílit „excelenci“ a kšefty se pořádně rozhýbou.

Možná má CATRIN u Varmy sjednanou množstevní slevu. Zfalšované články – přibalené do expedice patrně omylem – se navíc jistě dají reklamovat, případně odečíst z apanáže na příští rok. Do státního rozpočtu se za ně nic vracet nebude, to už si naši excelenti mnohokrát ověřili. 

Teprve tento styl akademického obchodování dává termínu Black Friday ten pravý význam.