SMIS … SMÍŠ? Jasně, že jo.

/TOMÁŠ FÜRST a ZUZANA KRÁTKÁ/

Tímto příspěvkem zakládáme na dŽurnálu sekci „reklamní sdělení“. 

Po celou dobu epidemie se zatajeným dechem sledujeme různé odborné skupiny, které se vynořují a zase zanořují, aby naší osvícené vládě poradily, jak epidemii co nejlépe řídit. Napřed napadl SNÍH, jehož členové nás pravidelně zásobují hrůzostrašnými historkami o tom, jak přirozená imunita nefunguje a jak je třeba očkovat i ty, co COVID prodělali, a pokud možno i kojence. Pak se objevil MeSES, který byl a nebyl poradním orgánem ministerstva a dostával a nedostával za to honorář.

Nemohli jsme tedy odolat a založili jsme taky jednu odbornou skupinu. Jmenuje se Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků, má zkratku SMIS, ale čte se to SMÍŠ. Kdybyste se tedy divili, že na dŽurnálu přestaly vycházet texty o koronaviru, navštivte občas stránky SMIS a podívejte se, co je nového.

Dovolím si upozornit na několik textů, které by vám rozhodně neměly uniknout.

  • S jedním ze členů spolku MeSES – Janem Kulveitem – se dlouhodobě přeme o smysluplnost jeho modelů, které odhadují efekt vládních opatření na šíření koronaviru. Robert Straka a Arnošt Komárek přispěli skvělým úlovkem, který debatu poněkud vychyluje v náš prospěch.
  • Zuzana Krátká pomocí skvělé alegorie vysvětluje, jak je to s přirozenou imunitou proti koronaviru.
  • Tomáš Fürst se v textu, který by ještě před nedávnem nabídl dŽurnálu, pokouší porozumět tomu, proč epidemie chodí ve vlnách.

Tímto tedy členové SMIS uctivě děkují dŽurnálu, že jim mnohokrát poskytl útočiště pro texty, které by tehdy jinde patrně vyjít nemohly. Jednou za čas se pokusíme dŽurnál a SMIS nějak smysluplně propojit, ale většinu odbornějších textů o koronaviru patrně přesuneme na naši novou platformu. dŽurnálu přejeme mnoho úspěchů při kultivaci českého akademického prostředí, protože tušíme, že jeho služeb bude ještě dlouho potřeba.