Vakcína a brambory

/TOMÁŠ OPATRNÝ/

Jak nemorální! – čítáme občas komentáře o politicích či jiných prominentech, kteří se nechali naočkovat dříve, než se dostalo na všechny seniory pachtící se s vyplňováním internetových pořadníků [1].

Nebudou mít ale nakonec tito padouši spíše hrdinské zásluhy? Vzpomněl jsem si přitom na Antoine-Augustina Parmentiera [2], kterému se podařilo vysvětlit Francouzům, že brambory se dají jíst, a že jejich pěstování a konzumace pomůže vyřešit problémy s výživou národa. Že to nejsou nechutné hlízy dobré leda pro krmení dobytka nebo Angličanů. Jak to udělal? Permentier své bramborové pole nechal přes den strážit ozbrojenými hlídkami. Copak si to ta smetánka schovává za vybranou lahůdku? Když se setmělo, vyběhli si zvědaví odvážlivci nakrást něco z té panské vymoženosti, případně od hlídačů něco potají za úplatek získat. 

Ještě před pár týdny jsem dostával přeposlané maily ze seniorní komunity o tom, jak se vakcína probourá našeho genomu, jak nás budou ovládat nanoroboti, které v injekci dostaneme, jak se nemáme nechat… Ta blondýnka v tom bílém plášti to přece říkala tak přesvědčivě, a ten americký doktor taky! Komu se dnes dá vůbec věřit… 

Dnes si na ty nanoroboty v injekčních stříkačkách skoro nikdo nevzpomene. Máme přece možnost rozčilovat se nad darebáky, kteří se předbíhají ve frontě na vakcínu a radovat se, že se nám podařilo po usilovném klikání sehnat rozumný očkovací termín.


[1] Starostka Jeseníku měla přednostní očkování. Šlo o jeho propagaci, hájí se

[2] Antoine-Augustin Parmentier – Wikipedia